Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Boerenopstand

Boris_Johnson_-opening_bell_at_NASDAQ-14Sept2009-3c_croppedStraks zit er dertig procent anti-EU in het Europese parlement.
Rob Hoogland prees vanmorgen in de Telegraaf, de column van Boris Johnson, de burgemeester van Londen. Boris Johnson beschreef in de Telegraph zijn gedachten over de Europese verkiezingen, die in zijn ogen een boerenopstand waren. Volgens hem kan de top van de EU straks maar één conclusie trekken, namelijk de bezwaren van die 30 procent serieus nemen, zoals het een echte democratie betaamt.

Hieronder betreffende column van Boris Johnson.

Europese verkiezingen 2014: Dit is een boerenopstand die Brussel niet zomaar terzijde kan schuiven, in heel Europa is de boodschap duidelijk: de EU moet de macht teruggeven aan het volk.

Het voelt misschien niet zo deze morgen, maar er is een belangrijke aanwijzing dat de Europese verkiezingen van 2014, een duidelijke rechtvaardiging van David Cameron en de Conservatieven zijn geweest. Ik weet het, ik weet het: u kunt nu stoppen met hoesten en het spijt me bijzonder wanneer een stukje marmeladeschil in het verkeerde keelgat is geschoten.
Haal diep adem.
Zo.
Gaat het al beter?
Laat het me uitleggen.

Het is niet alleen hier in Groot-Brittannië, waar de belangrijkste partijen allemaal figuurlijk in het gezicht zijn geslagen met een natte handdoek; het fenomeen herhaalde zich min of meer over de gehele Europese Unie. Min of meer is het verhaal van deze Europese verkiezingen de opkomst van de kleine partijen, sommige van hen bizar en sommige ronduit onbenullig, maar allemaal verenigd door een diepe afkeer van de EU-bureaucratie: haar arrogantie, de afstandelijkheid, de kosten, haar eindeloze neerbuigendheid en het manische en messiaanse geloof in het recht van wetgeving voor alle 500 miljoen mensen in de EU.

Er is een soort boerenopstand gaande, een Jacquerie. (Een opstand tegen de adel van de Franse boeren in mei 1358). Van Dublin tot Lublin, van Portugal tot Pommeren, de hooivork zwaaiende populisten komen samen bij het Breydelgebouw in Brussel. Dronken door lokale sterke drank en nationalistische liederen zingend, bereiden ze zich voor om de federalistische machine een goede oude schop onder de kont te geven met hun authentieke folkloristische klompen.

Er zijn Griekse anti-kapitalisten en Hongaarse neofascisten en beleefde Duitse professoren die de Duitse mark willen terugbrengen. Ze vertonen allen overeenkomst met linkse Italiaanse komieken en rechtse Nederlandse toortsen en de algemene slogan is simpel: weg met technocratie, weg met bureaucratie en de macht terug aan het volk!

Het Europees Parlement heeft lang een traditie gehad van het herbergen van enkele excentrieke leden. Toen ik het voorrecht had om te rapporteren over de debatten in Straatsburg voor deze krant, werden deze af en toe verlevendigd door een bijdrage van een Italiaanse pornoster of een Duitse ex-marinier. Maar ze waren in de minderheid: de zaak werd gerund door maatpakken, de Christendemocratische pakken en de socialistische pakken waren min of meer uitwisselbaar, en de missie was om de eenrichtings-integratie vooruit te stuwen.

Wel, vanaf 2014, is dat niet langer het geval. Volgens sommige ramingen – en ik schrijf dit uiteraard, voordat de exacte cijfers bekend zijn – zullen de protestpartijen samen ongeveer 30 procent van de stemmen bezitten. Stel je voor dat een derde van de parlementsleden in Westminster werkten aan de ondermijning en vernietiging van het Lagerhuis: ik bedoel met opzet natuurlijk, niet per ongeluk.

De stemming onder het blok van 28 naties is meer Eurosceptisch dan ooit tevoren; en misschien wel de belangrijkste ontwikkeling zit in Frankrijk zelf. Ongeacht de crisis, was het mantra van de Franse autoriteiten altijd dat we “meer Europa” nodig hadden, niet minder. De val van de Berlijnse Muur! Meer Europa! Opkomst van China en andere Aziatische economieën? Meer Europa! Hardnekkige jeugdwerkloosheid? Meer Europa! Ramp met de euro? Meer Europa! De lancering van de gemeenschappelijke markt – door mannen als Jean Monnet en Robert Schuman – was Frans in opzet en inspiratie. De gedachte in Parijs was altijd dat we een steeds meer politiek en economisch verenigd Europa nodig hadden – om Duitsland te beteugelen en om het Frankrijk mogelijk te maken zich te presenteren op het wereldtoneel.

De voormalige Franse president, Nicolas Sarkozy, was vroeger een van die leden van de Europese Raad, op wie kon worden gerekend voor meer integratie, wat er ook in de wereld gebeurde. En luister nu naar hem. Vorige week zei hij dat het vrije verkeer van Schengen moest worden opgeschort, zodat grenzen niet meer volledig open waren voor gelukszoekers – en als extra goede maatregel voegde hij eraan toe, dat het tijd was voor Brussel om de helft van zijn besluitvorming aan de nationale autoriteiten terug te geven. Goed gedaan, Sarko ! Hij spreekt voor grote aantallen mensen in de hele EU en voor de eerste keer in zijn politieke carrière verwacht ik, dat hij een staande ovatie zou krijgen bij een Tory partijcongres.

Hij laat het voor de hand liggende zien: dat er een opstand gaande is – en we weten hoe Brussel over het algemeen reageert op dergelijke vulgaire uitingen van democratisch gevoel. Toen mensen in het verleden tegen de federalistische impuls hadden gestemd – zoals de bevolking van Denemarken of Frankrijk – vroegen ze om opnieuw te stemmen – net zolang totdat ze het juiste antwoord kregen. Dit keer verwacht ik dat de eurocraten zullen proberen om de verkiezingsuitslag te negeren; ze zullen proberen om het weg te poetsen. Mannen als Jean-Claude Juncker, de ex-premier van Luxemburg (aantal inwoners hetzelfde als Wolverhampton) zullen verschijnen in de wereldwijde media om de Europese kiezers te verwerpen, omdat ze zo smakeloos en irrelevant vragen om verandering.
Wel, hij en zijn collega’s in het instituut Europa hebben het fout; en ook die hooghartige en verwaande Euro-enthousiastelingen in Groot-Brittannië, die ons graag vertellen dat er geen mogelijkheid is voor het Verenigd Koninkrijk om aan een heronderhandeling van de verdragen te beginnen – omdat er geen “steun” is voor een dergelijke stap in iedere andere Europese hoofdstad. Ik denk daarbij aan mensen als Ed Miliband en Nick Clegg, en alle andere zogenaamde deskundigen en denktanks die zeggen dat we de wratten van de EU en alles maar moeten accepteren, omdat dit alles is wat wordt aangeboden.

Ze hebben het fout, fout, fout. Deze Europese verkiezingen zijn een uitdrukking van walging en ontevredenheid en is een mandaat voor hervormingen. In de hele EU zeggen belangrijke politici als Nicolas Sarkozy nu wat wij conservatieven al jaren zeggen: dat de EU  minder moet doen, minder moet kosten en minder moet ingrijpen op de manier waarop ze het nu doet. Er is maar één regering in Europa die stevig campagne voert voor nieuwe onderhandelingen, en dat is David Cameron en de Conservatief geleide coalitie.

Nu is het tijd voor Frankrijk, Duitsland en anderen om naar de heer Sarkozy te luisteren en te erkennen dat hij gelijk heeft. Het is niet goed genoeg om de gelederen te sluiten en de mensen in Europa te vertellen dat ze kunnen verrekken, want de volgende keer kan de frustratie van het electoraat onhoudbaar zijn. De boodschap van de mensen aan de heersende klasse in Europa is simpel: changer ou mourir! (verander of sterf!)

Uit: The Telegraph
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/10855860/European-elections-2014-This-is-one-peasants-revolt-that-Brussels-cant-just-brush-aside.html

 Vertaling: Jaap Dekker

Tags: , ,

Een Reactie op “ Boerenopstand ”

 1. Rebecca on 29 mei 2014 at 07:35

  Brussels ignores anger at EU and demands Britain pays ANOTHER £500million despite damning election results, saying it needs it for Ukraine and youth unemployment.

  European Commission accused of ‘living on another planet’ with demand
  Comes after Herman van Rompuy said voters ‘sent a strong message’
  Extra cash would help Ukraine and fund youth unemployment projects

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2641817/Brussels-ignores-anger-EU-demands-Britain-pays-ANOTHER-500million-despite-damning-election-results.html

Laat een reactie achter