Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Adieu Halbe (voor hoelang?)

Halbe Zijlstra heeft als minister van Buitenlandse Zaken de enige juiste beslissing genomen door op te stappen. Halbe heeft ooit een gesprekje gehad met oud-Shell-topman Jeroen van der Veer. Jeroen vertelde onder meer, dat hij in 2006 een bezoek had gebracht aan de datsja van Vladimir Poetin en een speech van Vladimir had aangehoord.

Vervolgens gaat Halbe deze ‘anekdote’ ombouwen tot een verzinsel waarin hij en niet Jeroen de bezoeker is geweest. Halbe heeft dit ‘droombezoek’ een geheel eigen kleur gegeven en dat in 2016 op een VVD-bijeenkomst aan z’n partijgenoten verteld. Enige, ‘onderhuidse’ oorlogsdreigingen dan wel expansiedrang van Vladimir hebben toen in de woorden van Halbe doorgeklonken.

Inmiddels is gebleken, dat Halbe nimmer in de datsja van Vladimir is geweest en dat ook zijn verhaal niet klopt. Halbe heeft dus gelogen. We zullen er wel nooit achter komen waarom Halbe deze politieke zelfmoordactie heeft uitgevoerd, maar met een snik in zijn stem maakte hij in de Tweede Kamer zijn aftreden bekend.

Inderdaad onbegrijpelijk, deze bizarre handelwijze van Halbe. Juist hij was de man die altijd liet merken, dat integriteit bij hem hoog in het vaandel stond. Bij Halbe geldt letterlijk: ‘what’s in a man’s mind’.

In het Kamerdebat over de handelwijze van Halbe (en ook van de premier) heerste een algemene indruk, dat Nederland door het sprookje van Halbe behoorlijke schade had opgelopen. Schade die we volgens de ‘geschokte’ Kamerleden nauwelijks kunnen herstellen.

Maar uiteindelijk zal het met Halbe wel goed komen. Er bestaan politici die het veel bonter hebben gemaakt en op enig moment zelfs koninklijk worden onderscheiden. Op z’n minst zullen Halbe wel enige commissariaten worden aangeboden.

Een partijgenote van Halbe, Annemarie Jorritsma, is in 2015 zelfs bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Halbe beschikt ontegenzeglijk wel over bepaalde capaciteiten en die heb ik bij Annemarie nooit kunnen ontdekken.

Ik heb Annemarie in diverse opzichten altijd een ietwat huiveringwekkende vrouw gevonden. Op enig moment (1996) was ze minister van Verkeer en Waterstaat. Ze presteerde het toen, om in haar functie als minister de volgende uitspraak te doen over Frankrijk: “Het is een leuk land, maar het is jammer dat er Fransen wonen” (NRC 26-2-1996).

Alweer een bericht uit de NRC van 2-4-2001. Ze was toen minister van Economische Zaken en ze had de Franse premier Chirac ‘een engerd’ genoemd. Deze absurde uitspraken, zeker in haar functie als minister, hebben niet geleid tot een dreigende (handels)oorlog met Frankrijk en er hebben ook geen Kamerdebatten plaatsgevonden zoals dat bij Halbe het geval is geweest. Ik kreeg toen bewondering voor de Fransen, die kennelijk meenden dat deze vrouw niet serieus moest worden genomen.

Toen haar in 1996 (NRC 26-2-1996) werd gevraagd waarom ze haar Ford Scorpio had omgeruild voor een Mercedes, antwoordde ze enigszins geïrriteerd: “Mogen ministers alsjeblieft in een auto rijden die net zo fatsoenlijk is als die van de eerste de beste pooier in Amsterdam?”

Op de DDS-site (De Dagelijkse Standaard) valt onder meer een artikel te lezen van Alina Sedee (24-2-2017) over “Een sluwe VVD-minister Annemarie Jorritsma”. Ook wordt gesproken over haar vele nevenfuncties en aan het eind volgt nog een kritische noot:
“Het blijkt eens te meer dat regeringsfunctionarissen van de VVD die deel uitmaken of -maakten van het kabinet, goed voor zichzelf zorgen en lak hebben aan de moraal die ze hun volk door de strot proberen te proppen.”

En dan hebben we het nog niet gehad over haar ‘waterpompaffaire’ in Almere en de ‘familiewoning’ met drie huizen achter één voordeur. Vergeleken met Halbe, had Annemarie al in 1996 een schop onder de plaats moeten krijgen waar de zon nooit schijnt.

Maar nee hoor, deze Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau zag ik gisteren via de tv-beelden als Eerste Kamerlid bij het donordebat zitten. Ze miste de eerste twee vergaderdagen omdat ze in Nieuw-Zeeland zat. Het bijna vier weken durende kerstreces vond ze te kort voor een dergelijke trip. En dan te bedenken dat Eerste Kamerleden kunnen beschikken over 15 vakantieweken.

Gisteren, 13/2, konden we in De Telegraaf het artikel waarin Annemarie Jorritsma werd genoemd, verder nog lezen: “Meer spijbelaars in senaat”. Marleen Barth (PvdA) zat, zoals inmiddels bekend, tijdens het eerst donordebat op de Maledieven en Ton Rombouts (CDA) verbleef op Zanzibar.

Dus Halbe jongen, voor dit moment even op de tanden bijten. Het valt niet te ontkennen dat je enig gezichtsverlies hebt geleden. Een sprookjesverteller staat nu eenmaal lager op de maatschappelijke ladder dan een minister van Buitenlandse Zaken.

Gezien het Kamerdebat dat volgde op jouw aftreden, zou ik (als ik jou was, maar gelukkig niet ben) blij zijn dat ik van deze hypocriete spelletjes, gepresenteerd door zogeheten ‘geschokte’ collega’s, was verlost. Ik ben ervan overtuigd dat er op dit moment, op diverse plaatsen al over jouw riante toekomst wordt gesproken.

Want ook al wordt in artikel 1 van de Grondwet gesproken over ‘gelijke behandeling’; weten we immers dat de behandeling van politici net even anders (rianter/royaler) is, dan de behandeling van mensen die door je vriend Mark Rutte ‘de gewone Nederlander’ worden genoemd.

 

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter