Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

298 doden

ca6f222bea1a05c251bd04570bde8953Vakantie. Je hebt ernaar toegeleefd. Andere landen dan wel mensen/familieleden bezoeken. Even geen dagelijkse routines en beslommeringen. Je stapt in het vliegtuig en drie uur later word je door een maniakaal besluit uit de lucht geschoten. Voor 298 mensen is het leven op dat moment overgegaan in de eeuwige dood. De nabestaanden rest de onherroepelijkheid van het verlies, het verdriet en de herinneringen.
Dat ze de kracht mogen vinden hier in de toekomst mee om te gaan.

Eigenlijk schieten woorden te kort en soms past alleen maar stilte. Maar deze geweldsdaad is van een zodanige, ongekende omvang, dat zwijgen welhaast onmogelijk is. Als het zou helpen, zou je het willen uitschreeuwen. We hebben immers niet te maken (voor zover de informatie strekt die nu bekend is) met een ramp, veroorzaakt door technische gebreken van het vliegtuig, maar met een bewuste terreurdaad die met voorbedachten rade is uitgevoerd. Een misdaad die mensen uit diverse landen heeft getroffen en waarvan de politieke gevolgen op dit moment nog niet zijn te overzien.

Ik ben mij er zeer wel van bewust, dat de klok niet valt terug te draaien. Maar we mogen ons waarachtig toch wel afvragen wat er op korte termijn gaat gebeuren en wat we bij het bekend worden van meer feitenmateriaal mogen verwachten van onze volksvertegenwoordigers. We weten, dat democratie de minst slechte bestuursvorm is en dan moeten we ons ook nog realiseren, dat er in diverse landen zelfs van de meest basale vorm van democratie geen sprake is.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vloog op enig moment over Oekraïne. Het is nog niet zo lang geleden, dat werd gesproken over ‘de Oekraïne’. Zelfs een ‘deskundige’ als Hubert Smeets, journalist en commentator van NRC Handelsblad, hoorde ik enige maanden geleden in een tv-uitzending tientallen malen de term ‘de Oekraïne’ gebruiken. Een van de weinigen die in mijn ogen de meest zinvolle zaken vertelt over dit bizarre land, dat zo’n 15 maal groter is dan Nederland, is de schrijver en journalist Pieter Waterdrinker.

Sommige politici menen ook ‘alles’ over dit land te weten. Denk ik aan Oekraïne, dan denk ik aan de twee liberale EU-loopjongens, Hans van Baalen en de Belgische Guy Verhofstadt. U weet wel, de man die zich altijd door een blinde kapper laat knippen.

In februari hoorde ik deze ‘bevrijders’ van Oekraïne op het Onafhankelijksplein in Kiev schreeuwen, dat Europa hen niet in de steek zal laten. De beide jongens stonden bij wijze van spreken al met miljarden euro’s te rammelen.

Gisteravond, vrijdag, zag ik Hans van Baalen in het programma Een Vandaag. Hans benadrukte, dat we eerst ‘het’ onderzoek moeten afwachten en vooral geen grote woorden moeten gebruiken. Die Hans toch. Als ik hem hoor, gebruikt hij altijd grote woorden. Zo zei hij in hetzelfde programma ook, dat Rusland het vuur in Oekraïne heeft aangestoken. Maar hij vertelt er niet bij, dat hij met z’n optreden in februari, daar in Kiev, samen met Guy Verhofstadt, dat vuur alleen maar heeft aangewakkerd.

Een optreden van dit komediantenduo, dat door Elsevier een schertsvertoning werd genoemd. Tijdens dat bezoek aan Kiev gedroeg Hans zich als een soort Dappere Dodo. Hij stond daar met z’n vuistje te zwaaien en riep: “Uiteindelijk zullen dictators het nooit winnen van hun volk.” Verdraaid grote woorden. Vooral als je er niet bij vertelt, dat ‘uiteindelijk’ verrekte lang kan duren en dat in zo’n periode miljoenen slachtoffers kunnen vallen en wat in de recente geschiedenis ook diverse malen is gebeurd.

Als je dan weet, dat er in dat land sprake is van een brandhaard, dan moet je er vooral voor waken om de inwoners valse beloftes voor te houden en niet het vuurtje met grote woorden aan te wakkeren, omdat je overtuigd bent van je eigen megalomane waanideeën.

298 mensen zijn boven het grondgebied van Oekraïne vermoord. We willen, dat de schuldigen worden gestraft. Zoals het er nu uitziet, hebben de daders alle gelegenheid gehad om mogelijke bewijzen op te ruimen. We hebben te maken met een brandhaard waar ene meneer Poetin naar believen z’n gang kan gaan. Deze man beheerst de ‘verdeel en heerspolitiek’ als geen ander. De man die als een halfgod de ogen van de wereld op zich weet gericht tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji (kosten € 50.000.000.000,00) en even later de Krim aan ‘zijn’ grondgebied weet toe te voegen.

De man die de mogelijkheid heeft om speciale infiltranten te droppen in het oosten van Oekraïne met de opdracht om angst en verwarring te zaaien. Ook kan hij deze zogeheten ‘separatisten’ (De OVSE spreekt over Non State Actors) van alle mogelijke wapentuig voorzien. Wapentuig dat nu 298 onschuldige mensen heeft gedood.

Op 14 mei verscheen in Nieuwe Revu een interview met Hans van Baalen. Op enig moment ging het over kritiek op zijn reis naar Kiev.
Nieuwe Revu: “Er was ook de nodige kritiek. Bijvoorbeeld dat ‘we have won, we have won’, een tikkie voorbarig was…”
Van Baalen: ‘Maar waar zit die kritiek? Die kritiek zit vooral bij mensen die thuis zitten. Die riepen ook dat we daar voor een bende extreemrechtse nationalisten stonden. Dan denk ik: ben je er zelf geweest? Heb jij die mensen gesproken? Of heb je alleen met een zak chips op de bank gezeten?’
Nieuwe Revu:Vond u dan dat het helemaal perfect ging?
Van Baalen: ‘Ja.’

Ik kan Hans van Baalen verzekeren, dat ik heel wat keren op de bank heb gezeten. Nee, niet met een zak chips maar met gekromde tenen en heb gekeken en zitten luisteren naar zijn grote, banale woorden. Wie herinnert zich niet zijn ‘flinke’, maar nietszeggende uitspraak, dat we moeten waken voor Bulgaren en Roemenen die met snode plannen naar ons land komen en vervolgens zonder blikken of blozen, naast zijn ‘salaris’, zijn maandelijkse vergoeding van € 4300,00 in z’n ruim bemeten zak steekt voor kantoorkosten (punaises, paperclips etc.).

De criminaliteitscijfers stijgen inmiddels, mede door toedoen van Bulgaren en Roemenen die met snode plannen naar ons land zijn gekomen. Maar van Hans horen we hier inmiddels niets meer over.

Als je weet, dat de Russen het vuur in Oekraïne hebben aangestoken en je gaat er vervolgens heen, om met loze woorden dan wel beloftes het vuur aan te wakkeren, dan ben je eigenlijk een pyromaan.

Mensen als Hans van Baalen maken geen fouten, vinden zij. Dat is nu juist hetgeen mij zo stoort. Al die mensen die thuis zitten (en die hij dus vertegenwoordigt) zien het allemaal fout. Al die mensen hebben op hun beurt weer met mensen gesproken die Hans van Baalen niet kent. Mensen die ook nooit van Hans van Baalen hebben gehoord, maar met elkaar wel een gigantisch bedrag aan belastingpenningen bijeenbrengen. Mensen met gezonde ideeën op tal van terreinen. Mensen die zorgen voor een redelijke economie. Een economie die nog beter zou functioneren als er niet zo veel klungelende, geldverslindende politici zouden rondlopen.

Nee, die 298 mensen, waaronder ook veel kinderen, komen nooit weer terug. Ze zijn door waanzinnigen uit de lucht geschoten. Of we dit soort afgrijselijke gebeurtenissen in de toekomst kunnen voorkomen, weet ik niet. We zijn weer eens met onze neus op de afgrijselijke feiten gedrukt en moeten voor de zoveelste keer erkennen, dat het ‘zo maar’ afgelopen kan zijn.

Op enig moment tijdens deze bloedhete zaterdagavond hebben mijn liefste en ik elkaar maar weer eens diep in de ogen gekeken en elkaar een ietwat plakkerige (alles plakt bij deze temperatuur) zoen gegeven. Zo’n ‘ogen-blik’ van wederzijds begrip is bij ons vele woorden waard.

Enige bezinning op z’n tijd kan geen kwaad. Of mensen als Van Baalen en Verhofstadt zich hier ook wel eens mee bezighouden, waag ik echter te betwijfelen.

Tags: , , , ,

Een Reactie op “ 298 doden ”

  1. Jaap Dekker on 20 juli 2014 at 09:50

    Vandaag in de zondagseditie van de Telegraaf:
    “Nederlandse banken houden het betalingsverkeer in Oekraïne extra in de gaten. Mogelijk zijn bankpassen en creditcards van slachtoffers gestolen. Eventuele schade door misbruik van passen zullen de banken vergoeden aan de nabestaanden, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken.”

    Het is allemaal te walgelijk voor woorden, bij sommige zaken is geen sprake meer van (de) ‘mensheid’.

Laat een reactie achter